Nationalpark Thy

pp15

Den første nationalpark i Danmark nogensinde blev åbnet den 22. august i 2008. Dette er Nationalpark Thy. I Thy nationalpark kan du tage på opdagelse i den nordlige del af landet. Her findes enestående naturområder som du formenligt aldrig har set lignende af før. Du kan se frem til at betræde både sand og jord på dine vandreture her.

 

Hvad skal man have med på vandretur?

Skal du på din første vandretur og har svært ved at gennemskue hvad sådan en kræver ud over benmuskler? Du kan være helt rolig. Vi har lavet en nem liste med de ting som du skal have med dig hvis du vil ud og udforske naturen. Der er nogle ting som gør sig gældende uanset om du skal på vandreture i Danmark, vandre i Sveriges fjelde, nationalparker som den i Thy. Den kan du læse mere om hos visitnordjylland. Eller andre spændende steder. Er du vild med at vandre kan det varmt anbefales at melde sig in i dansk vandrelaug. Det første du skal gøre er at planlægge hvor du ønsker at vandre og i hvor lang tid. Hvis du vandre i den frie natur langt væk fra butikker mm. Kan det være godt at have i mente at du skal have nok mad, vand og evt. Medicin til hele din tur. Du kommer heller ikke uden om at det vil være en enormt god idé at tjekke vejrudsigten for de pågældende dage. For er vejret dårligt, kræver det mere og derved også mere tøj, mad, vand osv.

 

Hvad er et must at have med på vandreturen?

 

 • Vandrerygsæk
 • Tøj der passer til vejret
 • Vandrestøvler eller som minimum sko der er gode at gå i
 • Vand
 • Mad
 • Kompas og et kort over omgivelserne
 • Førstehjælpsudstyr
 • En kniv og meal-kit

 

 

Hvorfor man bør overveje en vandretur i Sverige

Har du gået vandreture i Danmark nok og trænger til at se andet end den danske natur, skal du ikke se længere til en af vores naboer for et godt alternativ. Vores svenske naboer er vilde med at vandre. Det er fuldt forståeligt med de mange tusind kilometer af stier der er ideelle at vandre på.
Bjergstierne i Sverige er markeret med  et skilt eller maling på enten træer, sten eller klipper. På de markerede stier er der bro over de fleste åer og vandløb. Der kan dog være små vandløb uden og områder der kan være både våde og lidt fragile. Dette er en ting der er værd at være opmærksom på inden turen. Vil du vandre i prime time er dette fra slut juni til midt september. Det er i denne periode at vandrestierne for det meste er frie for sne.

Vær opmærksom på du ikke volder naturen skade på din vandring. Med dette menes der, at der er en forventning om at man efterlader det hele lige så fint som da man kom. Tag dit skrald med dig. Det er uhensigtsmæssigt at efterlade skrald, da meget er svært for naturen at nedbryde det. Dette gælder også personlig pleje artikler som tamponer, toiletpapir mm. Undgå at forurene vandkilderne på din vej. Der må altså ikke aflades i vandløbene. Er der et toilet i nærheden bedes du bruge dette. Hvis ikke, benyt da hellere skoven.  Ligeledes bedes du ikke gøre brug af rengøringsmidler eller tandpasta når du er ved et vandløb. Vælg de produkter du medbringer til personlig pleje med omhu. Du kan blandt andet købe bionedbrydelig sæbe. Brug en dunk med vand samme med sæben og gerne minimum 50 meter fra vandløbet. Det samme gør sig gældende når du vasker dit spisestel med mere.

 

Hvorfor man bør overveje en vandretur i Norge

Er du klar til at sætte din viljestyrke på prøve i smukke naturomgivelse? Hvis ja, så er du oplagt til en vandretur hos vores nabo, Norge. Mange har to klare tanker når de tænker på at holde deres ferie i Norge. Den første er, de skyhøje priser for alt fra hverdagsmad som agurker og spegepølse til en kølig pilsner. Næst efter dette, nævnes noget som Norge er utrolig kendt for, nemlig skiferier! Fjeldene får en overfejning med de lange ski og du kommer hjem med permanente skibriller. Dette er  forhåbentlig uden en brækket arm som accessoires, eller andre lemmer for den sags skyld.

Men Norge kan sagtens opleves på en helt, helt anden og noget mere prisvenlig måde. Det siger næsten sig selv, at naturen er fantastisk og langt fra den danske. Hvad end du ønsker at vandre alene, sammen med et hold, din familie eller kæreste, så er der masser af se og betræde. Du kan vælge at vandre i den frie natur og overnatte i shelters eller telt. Men mange vælger en anden løsning der bestemt hat charmen i højsædet. Mange vælger at vandre fra hytte til hytte. Det kræver lidt koordinering, så strækningerne imellem hytterne er tilpas til en dags vandring. Men ellers er det slet ikke så besværligt som det måske kan lyde. Der findes tre forskellige slags hytter. Der er de selvbetjente, de helt ubetjente og så også de betjente.

 

Her er forskellen på de tre slags hytter:

 

Betjente hytter:

 • I denne type hytte serveres der både morgenmad og aftensmad.

Ubetjente hytter:

 • Har køkken med de vigtigste faciliteter, her kan du selv tilberede den mad du har medbragt.

 

Selvbetjente hytter:

 • Har ikke noget personale men har adgang til en madbutik som kan købes, laves og spises i hytten

 

Vil du benytte dig af hytterne, vil du få tilsendt en nøgle. Hvis du er bange for der ikke er plads nok i hytten når du ankommer, kan man booke en seng på forhånd. Efter en lang dag med vandring, vil man måske gerne vide sig en anelse mere sikker på, at man har en seng at sove i.

 

Der gælder de samme regler i forhold til oprydning og behandling af naturen, som i Sverige.  Det handler om at have respekt for omgivelserne, naturen og dine medmennesker. Selvom nogle af hytterne er bemandet, er dette uden rengøringspersonale, i både de selvbetjente og ubetjente hytter. Sørg for, at de næste gæster bliver budt velkommen til en hytte der er lige så fin og ren, som da i selv ankom.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *