Køkkenhaven er en gave; sådan kommer du i gang

pp15

At være haveejer er i sandhed en gave, som mange kan nikke genkendende til. Haven har masser at byde på, og den kan bruges til ro og afslapning hele året. I haven kan man nyde naturen og blomsterne, grille med vennerne eller solbade med en kop kaffe ved hånden. Men haven kan også have en reel funktion, som mange formår at glemme.

I en have er der nemlig også plads til en køkkenhave, som på sigt kan spare en for mange penge. Men hvordan kommer man egentlig i gang? Og hvad skal man anskaffe sig?

Højbed eller ej?

Drømmer man om at komme i gang med sin egen køkkenhave og følge med i afgrødernes udvikling på tæt hold, så skal man først og fremmest gøre op med sig selv hvilken slags have man har og dermed hvilke muligheder der er før en køkkenhave.

Nogle haveejere har adskillige kvadratmeter til rådighed og kan dermed frit vælge, hvor de vil anlægge deres køkkenhave. Andre har måske lidt mindre plads, og hvor køkkenhaven placeres skal være afbalanceret i forhold til terrassen, græsplænen eller frugtræerne.

Ofte kan det være en god idé at anlægge et højbed, da man både får nemmere ved at tilgå planterne, når man skal pleje dem, og da man på den måde kan bibeholde det stringente look samtidig med at man er bevidst om blandingsforholdene af jord og kompost i bedene. Jord til højbedet er nemlig ikke bare jord, og afhængig af hvad man ønsker at dyrke, der vil der også være forskellige blandingsforhold der bedst egner sig.

I et højbed kan man sige at økosystemet til en vis grad er kontrolleret, og man kan derfor selve have en indvirkning på hvad de pågældende planter udsættes for og hvordan dette sker. Planterne man direkte ned i jorden i haven uden at kende til typen af jord, så kan det hænde at afgrøderne får svært ved at overleve på grund af et højt indhold af sand, ler eller kalk i jorden.

Derudover kan et højbed også åbne op for muligheden for en køkkenhave selvom man kun har en flisebelagt terrasse, hvor man ikke kan plante hverken grøntsager, krydderurter eller bær.

Hvilke grøntsager skal du vælge?

Har man besluttet sig for hvordan køkkenhaven skal anlægges, og står man nu med et højbed i jern, træ eller noget helt tredje, så er det på tide at man beslutter sig for hvilke grøntsager man ønsker at dyrke.

Det kan være svært at sige hvad man skal vælge og hvad man bør undgå, da dette afhænger af den enkelte haveejers personlige præferencer. Generelt skal man selvfølgelig vælge grøntsager og bær som man ynder at spise, da det ellers ville være spild af tid og ressourcer at dyrke.

Dernæst kan det være en fordel at plante afgrøder, hvor der er en reel besparelse at hente. Køber man eksempelvis et salathoved i supermarkedet hver eneste dag, så er det måske en god idé at plante salat i køkkenhaven, da der kan være mange penge at spare. Er tomater derimod fast inventar i madlavningen, så kan det være at man skal fokusere på at holde nogle gode og smagfulde tomater i køkkenhaven.

Udover smag og præferencer, så bør man også overveje hvilke planter der kræver tid og pleje at holde, og hvilke grøntsager der næsten passer sig selv. Har man ikke meget tid på hånden, så skal man måske ikke vælge grøntsager der skal vandes hver dag eller hvor der kræves særlige færdigheder for at få dem til at give afkast. Her bør man i stedet gå efter grøntsager der kan passe sig selv, og som blot skal høstes eller plukkes når tiden er inde.

Overvejelser om vind og vejr

Det er ingen hemmelighed at det danske klima har betydning for grøntsagerne og hvor meget de trives. Først og fremmest er de fleste bevidste om at man ikke kan dyrke jordbær, tomater eller salat midt om vinteren, da temperaturene er for lave, solskinstimerne for få og frosten i jorden for barsk.

Foråret og sommeren bruges primært til at dyrke og plukke, og man bør selvfølgelig have dette for øje inden man planter noget eller anlægger en køkkenhave.

Der findes selvfølgelig også afgrøder der kan overvinde de kolde måneder, og som man kan plante i løbet af efteråret. Men inden man kaster sig ud i dette projekt, bør man læse godt op på lektien, så man undgå døde planter og en ærgerlig høst.

Er man så heldig at have et drivhus eller lignende, ås vil sæsonen automatisk være længere, og så kan man være så heldig at man faktisk kan plukke en tomat henad sensommeren eller nyde en sød drue hen imod efteråret.

Planterne er ligesom os følsomme overfor vind og vejr, og man skal derfor affinde sig med at udfaldet ikke altid bliver som man ønsker det, da vækst og høst er betinget af vejrforholdene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *