Kirsebærtræer

pp15

Et solmodent og saftigt kirsebær er en sødmefuld mundfuld velsmag i særklasse. Særligt en sommerdag, hvor solen varmer behageligt, og haven kan nydes på terrassen i godt selskab, eller i ro og mag under en prægtig trækrone. Friskplukkede kirsebær, hvad enten de er solgule, intenst højrøde eller dybt mørkerøde, er delikatesser, som det er svært at få nok af. Nogle kirsebærsorter er mest velegnede til at lave skøn sommersaft eller fortryllende kirsebærdesserter af, mens andre er lige til at spise. 

 

Kirsebærtræernes fortryllende blomstring

I foråret er kirsebærtræernes pragt i blomstringsperioden en af havens absolutte højdepunkter. kirsebærtræernes blomstring fejres særligt i Japan, hvor folk valfarter til de smukke alléer med blomstrende kirsebærtræer. De kirsebærsorter, der bærer skønne spise-frugter, eller bær til syltning og saft, som vi oftest finder i danske haver, blomstrer med et let flor af hvide, charmerende kirsebærblomster. Det er næsten umuligt ikke at blive i forårshumør, når man betragter et kirsebærtræ i blomst. Summende bier og naturens grønne farver, der vender tilbage efter vintermørket, er en helt særlig, tilbagevendende glæde. 

 

Søde kirsebær, moreller og surkirsebær

Moreller og sødkirsebær er præcis det samme. Hvad enten de er rød-gule, højrøde eller næsten sorte, så tilhører de samme gruppe af bær. Overordnet kan kirsebær inddeles i to hovedgrupper. De søde og de sure. 

 

De søde kirsebær, er dem vi plukker og nyder direkte fra træet, og som er fremavlet med netop det formål, at være det skønneste og mest uimodståelige spise-frugter.Surkirsebær er sorter, der egner sig særligt godt til syltning og saft. Ofte har frugtsaften på disse bær særligt intense farver, og smagen er yderst kraftfuld. Friskplukkede og ubearbejdede indeholder surkirsebærsorterne for meget syrlighed til at spise, men med den rette opskrift, kan  surkirsebær blive til ganske særlige smagsoplevelser, for kirsebærelskere. 

 

Sådan får du mange kirsebær i haven

Kirsebær er en dyr vare at købe i butikkerne, hvad enten det er sødmefulde spisekirsebær eller surkirsebær du søger. Har du mulighed for at plante kirsebærtræer i haven, vil du kunne høste dine kirsebær år efter år, og investeringen vil hurtigt være indtjent.  Kirsebærtræer bestøver hinanden indbyrdes i blomstringsperioden, og du vil derfor få det størst mulige udbytte, ved at sætte flere kirsebærtræer i nærheden af hinanden. Selv de selvbestøvende sorter, vil du få bedre udbytte af, ved at have andre bestøvere i haven.

 

Med flere kirsebærtræer af forskellige sorter i haven, vil du samtidig kunne nyde de søde, sprøde, røde eller gule kirsebærs forskellige smagsvariationer. Du kan se hvilke sorter, der fungerer godt som gensidige bestøvere, ved at se på en bestøvningsoversigt for kirsebær.

 

Højsommerens kirsebærhøst 

Med et smukt kirsebærtræ i haven vil du i juli og august måned, kunne høste fra de frugtbærende grene, fulde af rødgule eller dybrøde kirsebær. Den tidligste sort, du vil kunne høste er ‘Merton Glory’, der modner allerede i begyndelsen af juli. Herefter følger rigtig mange andre, gode sorter hurtigt efter. Bl.a. ‘Büttners Rote’, ‘Victor’ og ‘Sam’, der er klar i sidste halvdel af juli. I august måned afrunder de sene kirsebærsorter 

kirsebærfesten. Det er nu sorter som ‘Merton Late’ og ‘Nefris’ er søde og klar til høst. 

 

De mange gode surkirsebærsorter, som ‘Skyggemorel’ og ‘Stevnsbær Birgitte’ kan også høstes i august, og tilberedes til de mest velsmagende sensommer-retter og efterårs-fristelser. 

 

Lækre og sunde, danske kirsebær

Frugt dyrket i det danske klima, byder på helt specielle og meget smagfulde madoplevelser. 

Det omskiftelige vejr giver de danske kirsebær karakter og intensitet i smag og konsistens. En fordel ved selv at dyrke kirsebær er også, at du kan undgå sprøjtegift. Ud over at kirsebær smager dejligt, er der også sundhedsmæssige fordele ved at sætte tænderne i de friskhøstede kirsebær fra haven. Kirsebær kaldes ligefrem superfood, ligesom mange andre af havens bær og frugter. 

 

Det gavnlige ved kirsebær er, at de er fulde af antioxidanter og samtidig skulle virke stabiliserende på blodsukkerniveauet. Kirsebær indeholder også melatonin, der er efter sigende skulle være særligt godt, hvis du ønsker at sove godt og længe. Efter du har trænet, har din krop rigtig godt at spise kirsebær eller drikke saft af kirsebær, fordi de hjælper med, at du kan opbygge dine muskler efterfølgende. 

 

Uimodståelige, klassiske kirsebærfristelser

De uimodståelige, modne kirsebær er heldigvis ikke et helt overstået kapitel efter august måned klinger af. De kan nemlig tørres, tilberedes, fryses eller laves til sødmefuld og aromatiske saft eller vin. Kirsebærsaften kan gemmes og nydes ved særlige anledninger, eller måske endda trylles om til børnefavoritter, som hjemmelavede saft-is. 

 

Helt sikkert er det, at hjemmelavet kirsebærsauce til risalamande eller rom- eller kærnemælksfromage, vil være en særlig sommerhilsen i vintermørket på årets mørkeste dage. Kirsebærtærte kan man spise til hver en tid, og servere for gæster, man vil glæde med særligt hjemmelavet bagværk, baseret på frugt af egen avl. Syltede kirsebær kan serveres sammen med et udvalg af lækre oste ved enhver god lejlighed. Der er mange gode muligheder for at få glæde af sin frugthøst året rundt.

 

Det skal du smage

Underværker som blød og sprød Cheesecake med kirsebær til kaffen, eller kirsebær i kølige drinks, som Mojitos en sommerdag, er også kirsebærfristelser, du bør tillade dig selv. Kirsebærsalsa som tilbehør til et godt stykke, veltilberedt kød er et aromatisk og syrlig-sødt indslag, der vil gøre dit måltid et ekstra lækkert. 

 

Kirsebær er også fantastiske i milkshakes, og i hjemmebagte Cookies med mandler og hvid chokolade. Har du brug for et energi-boost, er müslibar med kirsebær en velsmagende snack. Endelig er de smukke kirsebær dekorative som pynt, på f.eks. trifli eller islagkage. ‘Cherries on top’ er det der fuldender værket.  

røde kirsebær

Beskæring af kirsebærtræer

Juli, august og september måned er det rette tidspunkt, for beskæring af havens kirsebærtræer. Kirsebærtræerne tilhører gruppen af frugttræer, der kaldes ‘blødere’.

De er særligt udsatte ved beskæring på andre tidspunkter af året, fordi de risikerer at tabe meget saft, og vil have sværere ved at hele. Så skal du beskære dine kirsebærtræer, er det i juli, august eller september, du skal give dig i kast med opgaven. 

 

Husk, at du skal anvende rent og skarpt værktøj, for at opnå et rent snit og undgå infektion. 

Du må endelig ikke fjerne for meget. Sørger du for, ikke at fjerne mere end højst 30 procent, bringer du ikke kirsebærtræet i ubalance.  På den måde giver du dit frugttræ de bedste betingelser for at hele, og opnår et godt resultat, uden vanris. Vil du beskære dit kirsebærtræ kraftigt, kan du gøre det over en årrække på 2-3 år. 

 

Kirsebærenes historie I Danmark og Europa

Kirsebærtræerne bærer frugt helt fra Norge til de nordligste dele af Afrika. De spises enten friske, tilberedte, tørrede eller syltede. Vildtvoksende fuglekirsebær findes udbredt i hele Europa. De røde stenfrugter har været en del af vores kost i Danmark, lige siden stenalderen. Allerede i Antikken, altså før kristi i fødsel, beskrev romerne kirsebær som en højt værdsat fødevare og delikatesse. Selv på den tid har man beskrevet metoder til podning og dyrkning af kirsebær. 

 

I Danmarkshistorien har kirsebærene også været en værdsat spise. Ikke mindst blandt fornemme og velhavende folk. Der hvor Christiansborg i dag ligger, var der engang en storslået have fuld af frugttræer, heriblandt 40 forskellige kirsebærsorter. Haven var anlagt af kong Frederik den 2. og må have været et prægtigt syn, og et fantastisk udgangspunkt for mange spændende historiske retter. 

kirsebær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *