Sådan vælger du den rette dyne – når du ikke sover i naturen

pp15

Der er et hav af muligheder, når man skal vælge den helt rette dyne, og det kan være svært at finde ud af, hvilken type der umiddelbart er den bedste for netop dig.

Derfor får du her nogle guidelines til, hvad der er af muligheder, og hvad du skal overveje, før du går ud og køber en ny.

Hvilket fyld bør der være i min dyne?

Der findes som udgangspunkt to typer af fyld, der oftest benyttes i dyner. Her er der tal om fiberfyld eller dun. Valget af fyld går på, hvad du har af præferencer. Nogle ønsker en stor og luftig variant, mens andre er mere til de tynde og lette.

Modellerne med dunfyld har som regel en bedre isolering og gør derfor, at du let kan holde varmen og ikke kommer til at fryse i løbet af nattetimerne.

Varianterne med fiber har derimod den egenskab, at de let transporterer den fugt, du udskiller væk fra din krop. Dog er disse modeller også en smule tungere end de med dun, der er mere fyldige og luftige.

Som udgangspunkt er det billigst at købe en model med fiberfyld, da dun er et dyrere materiale.

Hvor stor en dyne skal jeg købe?

Den størrelse, der i daglig tale omtalen ”normal”, har målene 140x200cm. Dette anses for en størrelse, der passer de fleste fuldvoksne mennesker. Naturligvis kan der også købes modeller der er ekstra lange, hvis du har en længde, hvor 200 cm bliver for kort.

Her vil målene som regel hedde 140×220 cm. Skal du have fat i denne længde, kan det være en god idé at kigge online, da udvalget af denne størrelse kan være sparsommeligt i butikkerne.

Kan jeg købe en allergivenlig dyne?

Har du allergi, er det sjældent over for det fyld, der er inden i. Det er altså de færreste, der er allergiske overfor selve de dun, der er proppet i den, men derimod det støv, der kan sætte sig i den.

Du kan dermed frit vælge, om du er mest til udgaverne med dun- eller fiberfyld, hvis du har allergi. Dog er det blot vigtigt, du husker at vaske og banke dem lidt ekstra, hvis du lider af allergier.

Hvornår bør man skifte fra baby- til juniordyne?

Langt de fleste går gennem livet med flere forskellige størrelser. Som regel starter man med en babydyne, skifter derefter over til en lidt større juniordyne for at slutte af med en voksenmodel.

Der er dog en god tommelfingerregel for, hvornår du bør skifte babymodellen ud med en juniormodel. Hvis babydynen ikke længere er stor nok til, den kan dække dit barn gennem alle nattetimerne, hvis den lille rumsterer rundt, så er det på tide at skifte over til den lidt større juniormodel.

Bør jeg både købe en vinter- og en sommerdyne?

Det varierer fra person til person, hvad man har af præferencer. Dog kan dette være en god idé, hvis du svinger meget i temperatur i løbet af natten. Her kan det være rart med en ekstra tyk model i den kolde vintertid og en tyndere udgave, når sommervarmen sætter ind. Dog er der også mange, der vælger at have to tynde varianter frem for en enkelt tyk, så de kan skifte mellem at være dækket af ét eller flere lag i løbet af natten.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *