Hvornår har du sidst smagt et friskplukket æble?

pp15

Det er kommet på mode, at have sine egne æbletræer i haven. Og med god grund. Når du køber æbler i supermarkedet, er de aldrig frisk. Danske æbler er lidt friskere, men selv de er tit flere uger gamle når der er kommet på hylden.

Når de kommer fra udlandet, kan de være flere måneder gamle. Inden den nye høst er klar, kan det endda ske at de æbler du kan købe, er fra sidste sommer.

Desværre er der i dag mange mennesker der aldrig har smagt et helt frisk æble. De ved slet ikke hvad de mister.

Hvad er det bedste ved at have sine egne æbletræer?

Det værste er, at æblerne bliver høstet som umodne. Så bliver de lagret i kæmpe lagerhal som er fyldt med CO2 frem for almindelig luft. Umodne æbler modner nemlig af sig selv når de er i berøring med ilt. Men CO2 stopper denne proces og så kan de lagres i rigtig lang tid.

Ingen under, at velsmagende æbler sjældent kan købes i brugsen.

Den eneste måde hvordan du kan smage helt friske æbler, som det skal smage, er når de vokser i din have. Hvis du allerede er overbevist, kan du købe æbletræer her.

Det er meget nemt at plante æbletræer

Æbletræer er ikke kun de billigste frugttræer i Danmark, der er også de mest robuste. Det er også det frugttræ som igennem århundreder har været det mest populære i store dele af verden. Æbler smager godt og de er fyldt med vitaminer og mineraler som vi ikke kan undvære. Udover som sund frisk frugt kan de kan bruges til al slags madlavning. Til kager, til salater og som fyld til kødretter.

Æbler kan koges hen, de kan tørres, men de kan også lagres i flere måneder. Der findes specielle sorter som man også derhjemme, uden beskyttende atmosfære, kan lagres i flere måneder.

Og så giver de også masser af dejlig juice som alle børn elsker.

At plante et æbletræ kræver kun et par kvadratmeter have og en halv times tid.

Køb æbletræ

Et smukt træ, det synes bierne også

Bortset fra de dejlige æbler du får pynter æbletræer også din have. De får masser af smukke blomster, fra snehvid til dybt lyserøde. Der findes endda sorter som har purpurrøde blomster.

Sammenlignet med de fleste andre frugtblomster holder æbleblomsten meget længere. Kirseblomster er berømt for deres sarte skønhed. Men de holder desværre kun et par dage, så er det over igen. Æbletræer blomstrer i ca. 2 uger.

Det er også rigtige magneter for bier og sommerfugle. Det er hårde tider for alle insekter, verden over. Og faktisk er det en af de største miljøkatastrofer nogensinde der foregår lige under vores øjne. Siden slutningen af 80’erne er over 70% af alle insekter forsvundet.

Vi kan ikke klare os uden bier

Bier har det særdeles hårde. Det er ikke kun pesticider og herbicider fra landbruget der gør livet sur for dem. De har verden rundt også været hærget af en bestemt art mider, som overfører dødelige sygdomme til bierne.

Ved at plante æbletræer i din have kan du hjælpe de stakkels bier en smule. De har brug for al den hjælp de kan få, og vi har brug for dem.

Eksperter mener at vi mennesker slet ikke kan klare os uden bier. I mange områder med intensiv frugtavl er det allerede et problem at få alle træerne bestøvet. Stort set alle frugttræer og en stor del af alle andre afgrøder har nemlig brug for bier eller humlebier til bestøvning.

Uden bier er det meget tvivlsomt at vi globalt set ville kunne producere nok mad til at brødføde alle mennesker.

træ som blomstrer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *