Elmetræ planker giver et stærkt og unikt plankebord

pp15

Hvis du har planer om at lave dig et plankebord, skal du gøre dig nogle overvejelser omkring, hvilken træsort du vil have plankerne lavet i. Da udvalget af træsorter er stort, vil vi her give dig indsigt i, hvordan netop elm fungerer ved bygning af et plankebord.

Planker i elmetræ er ikke det mest hyppigt anvendte materiale til møbelkonstruktion i disse dage, så er du faldet for elmens charme, får du et plankebord med et særpræg. Lad dig dog ikke skræmme af elmens lave popularitet, da elmetræ planker er både stærke og holdbare med et flot lyst udseende.

Elm – En givende udfordring

Elmens relativt lave popularitet skyldes flere forskellige faktorer. For det første har elmesygen slået en stor andel af Europas elmetræer ihjel. Det betyder selvfølgelig at der er lavere udbud på elm end der har været tidligere. Men derudover er elm også svær at arbejde med maskinelt. Det skyldes at træet vokser uregelmæssigt og derfor danner meget varieret træ med knaster, revner og lignende uregelmæssigheder. Derfor anvendes elmetræ planker ikke på stort industrielt niveau indenfor møbelfabrikation i dag.

En stærk og holdbar træsort under de rigtige forhold

Til trods for sin lave popularitet er elmen dog ikke et dårligt valg til netop plankebordet. På grund af sin imponerende holdbarhed under tørre forhold kan et plankebord udfærdiget i elmetræ planker fint udnyttes som spisebord i stuen eller køkkenalrummet. Du bør dog afholde dig fra at stille bordet udendørs, da kontakt med jord og fugt kan forkorte træets livstid drastisk. Elmetræ planker som får fugt eller jordkontakt bliver ofte angrebet af både insekter og svamp. Elm har ikke gode forsvarsmekanismer imod svamp og insekter, og kan derfor forgå på blot 5-10 år.

Få det meste ud af elmens kvaliteter

Elmens træ er stærkt, holdbart og har en smuk rødlig farve med lys splint. Har man træsortens svagheder i tankerne, når man bearbejder sit plankebord, vil man få et plankebord som holder sig flot rigtig længe.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *