Sådan sikrer du dig mod uforventede problemer på en tur i naturen

pp15

En tur i naturen starter oftest med en køretur i bilen. De færreste af os bor så tæt på naturområder at de kan nås til fods eller på cykel. I Danmark er du aldrig langt fra civilisationen, eller den næste mobilmast. Men det er noget helt andet når du fx tager til Sverige eller Norge.

Lige der hvor naturen er bedst kan det knibe med mobildækning. Og når der ingen forbindelse er, kan det være svært at få hjælp i tilfælde du får brug for den. Hvad gør du når du er kørt galt på en afsidesliggende bjergvej i Norge? Eller når du opdager at bilens batteri er død, lige da du vil hjem igen fra en hyttetur i de svenske skove?

biltransport efter ulykke

Stol ikke på online apps

Det største problem er normalt mobildækning. Vi er så vant til vi altid kan være online, at vi kan blive taget med bukserne nede, når der engang ikke er dækning. Når du tager ud i afsidesliggende naturområder er det en dårlig strategi at være afhængig af en internet- eller telefonforbindelse. 

GPS’en i din smartphone fungerer uafhængig af telefonsignal eller dataforbindelser. Den står i direkte forbindelse med en GPS satellit. Men det gør Google Maps ikke. Google Maps eller andre online kort har brug for en dataforbindelse for at kunne fungere. 

Derfor er det en rigtig god ide at du downloader kort fra det område du vil opholde dig i. Gør det helst inden du tager af sted. Når du har gemt dine kort offline, kan du bruge dem også når der ikke er mobildækning. Og det allervigtigste i en nødsituation er, at du ved hvor du er. 

Naviger dig til den nærmeste hjælp

Sidder du fast med en havareret bil i et øde område uden mobildækning, så er der intet andet at gøre end at tage benene på nakken. Hvis du var smart, så har du fortalt nogen hvor du tog hen, og hvornår du regner med at være tilbage igen. Men uanset hvad, så gælder det om at komme i nærheden af en mobilmast, så du kan ringe efter hjælp. Når du kender din position kan du også finde den nærmeste landsby eller hovedvej. 

Det er selvfølgelig vigtigt at du husker at tage en god power pak med til mobilen. Og så er det bare at følge kortet i retning af den nærmeste bosættelse. Hvor der er mennesker, er der også hjælp at få. 

hjulskifte

FDM sørger for at du får bilen hjem igen

Et FDM abonnement er guld værd i en nødsituation. FDM yder vejhjælp i Danmark og nærområder over grænsen til både Tyskland og Sverige. Er du udenfor FDM’s område får du hjælp af den lokale autohjælp service som FDM har en aftale med. Disse aftaler gælder over hele Europa, Færøerne og endda Grønland. Selv om de færreste af os har planer om at tage bilen til Grønland, så er det godt at vide at du er dækket hvis det kommer til stykket. 

Vejhjælp vil altid prøve at få bilen flot ved at lave en nødreparation. Hvis ikke det kan lade sig gøre, omfatter hjælpen at du får transporteret bilen til det nærmeste værksted. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *