Sådan får du en “vild-med-vilje” have

pp15

Havetrends har det med at skifte, ligesom boligtrends, indretning og mode. En af de nyeste havetrends er den såkaldte vild med vilje have. Her lader man haven gro lidt mere ukontrolleret og afslappet, til fordel for naturen og for biodiversiteten.

En vild med vilje have betyder dog ikke at du nødvendigvis behøver at have en have der er groet fuldstændig til.

Læs med her og se hvordan du kan være med på den nye trend. 

Opdel din have

Opdel din have i områder, men lad de “vilde” områder dominere haven.

Lav f.eks. små grusstier,  og et par enkelte oaser i haven hvor græsset bliver holdt nede, eller hvor der er belægning, men lav så andre områder hvor du lader naturen vokse som den vil.

Du kan bruge simpel ting til at afgrænse, som f.eks fritvoksende hæk, træstammer, eller lave naturlige stengærder som også er med til at fremme biodiversiteten.

Det kan sagtens lade sig gøre at have en struktureret have der samtidig er vild, hvis man er nervøs for at det skal se “for rodet ud”

Lav plads til vand i haven

At have en vild have handler ikke kun om at slippe let udenom at vedligeholde sin have. Det handler også om at værne om, og fremme, biodiversiteten.

Noget der især egner sig til dette, er at have vand i sin have. Det kan enten være i form af flere fuglebade rundt omkring, men også en lille havedam hvis man har plads til det.

En havedam vil bl.a. tiltrække frøer, salamandre insekter og fugle. Du skal dog ikke anlægge en dam med det for øje at have fisk. Fisk kan nemlig være med til at skræmme andre arter væk.

Vilde blomster

Vælg de rigtige blomster

Der findes mange forskellige blomster og urter som tiltrækker diverse fugle og insekter, du er allerede godt på vej,ved blot at lade, noget af det vi normalt kalder for, ukrudt gro.

Men hvis du vil gøre endnu mere for havens, fuglenes og insekternes mangfoldighed, så kan du gå målrettet efter planter der tiltrækker fugle, bier, svirrefluer osv.

Det kan f.eks. være knopurt, kongepen og røllike. Ligeledes er de fleste krydderurter faktisk også de rene insekt-magneter. 

Få råd og vejledning fra en gartner
Er du i tvivl om hvilke planter du skal vælge, hvordan du skal inddele din have, eller syntes du det er for stort et arbejde selv at kaste dig ud i. Så kan det være en god ide at få hjælp fra en professionel gartner.

Der findes forskellige anlægsgartnere rundt om i landet, nogle har speciale i belægning, andre i træfældning og nogle i havedesign.

AD Anlæg er en af de virksomheder der har mange års erfaring med alt anlægsarbejde, herunder også hvordan man starter en “vild med vilje” have. Selvom virksomheden har hjemme i Nordjylland, har de faktisk lavet arbejde i hele landet.

Du kan læse mere om AD anlæg her, samt finde dem på Facebook og Anmeld-haandværker.dk, hvor du også kan se mere om de opgaver de har lavet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *