Oplev naturen sammen med din hund

pp15

En hund er den perfekte partner til at dele naturoplevelser med. Men det kræver at du sætter dig lidt ind i hundens verden. Der er nemlig flere aspekter i en naturoplevelse sammen med din hund. En af dem er, at hunden er både en jager og et flokdyr. Derfor er det ekstremt vigtigt at du har etableret dig som hundens flokleder. Fordi hunden har disse instinkter arvet fra ulven, vil den gøre som du siger. Men hvis ikke hunden har accepteret dig som ”overhund” vil den simpelthen spæne af sted som det passer den. 

Og det kan sagtens blive problematisk, når du er ude i naturen. 

border collie portræt

Må hunden løbe fri i naturen?

I princippet ja, i Danmark. Men der kan gælde lokale regler som du skal overholde. På privat grund er det ejeren der bestemmer reglerne. Hvis ejeren ønsker at hunde skal holdes i snor, skal der være skilte der fortæller dig det. Sådan er det også på offentligt ejede områder. 

Men at hunde principielt må bevæge sig frit gælder ikke nødvendigvis for andre lande. I Tyskland fx skal hunde altid holdes i snor. Kun hvis det udtrykkeligt er tilladt, må du slippe hunden løs. En jæger eller skovløber har ret til at skyde din hund uden varsel, hvis den løber frit! Du kan nogle gange møde advarselsskilte med teksten ”Freilaufende Hunde werden erschossen” – ”fritløbende hunde bliver skudt”. Denne advarsel skal både i Tyskland, Østrig og Schweiz tages absolut bogstavelig. 

Naturens fortrin gælder ikke hundemad

Der findes i dag en del hundefoder der påstår at være ”ren natur” og derved bedre for din hund. Denne påstand skal tages med et stort gran salt. En moderne hund har hverken et naturligt adfærd, livsstil eller næringsbehov. At spise rent kød er helt sikkert god for en ulv. Den løber nemt 80-100 km pr dag og bruger megen energi til at opspore og nedlægge byttedyr, der er større end den selv. 

Det er slet ikke den samme livsstil som din hund har. Derfor vil rent, naturligt kød belaste din hunds stofskifte snarere end gavne den. Moderne hundemad er et produkt af mange årtiers videnskabelig forskning og er optimeret til din hunds livsstil og behov. 

Vigtigt med moderne hundefoder er også, at det opbevares korrekt. Klik her for at lære mere om korrekt opbevaring af hundefoder. Der findes heldigvis en masse smarte produkter, som hjælper dig med foderopbevaring.

hund

Lær hundens sprog og lær af den

Hundens lugtesans er mindst 7 gange så god som menneskets. Også hørelsen er mange gange bedre. Kun når det kommer til synet, er vi hunden overlegen. Det påstås også, at mennesket er meget intelligentere end hunden. Men det kommer du næppe at lægge mærke til, når du er ude i naturen med din hund. Din hunds overlegne sanseevner og instinkter gør hunden simpelthen klogere end dig, i forhold til naturen. 

Hvis du forstår din hunds sprog, vil det give dig ekstra kvalitet i dine oplevelser af naturen. Hunden kan sanse andre dyr længe før dig, og den vil prøve at fortælle dig det. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *