Det skal du vide om konfirmation

pp15

Foråret er på vej med lysere og længere dage, og træer der begynder at spire. Med foråret kommer også konfirmationer. At blive konfirmeret er en spændende begivenhed, og noget mange unge mennesker ser frem til. Men hvad betyder det at blive konfirmeret, og hvordan er traditionerne omkring det?

Hvad er konfirmation, og hvor stammer det fra?

Som ordet hentyder til, så bekræfter man ens dåb, når man bliver konfirmeret. Man siger hermed ja til, at man fortsat vil være en del af den danske folkekirke. Det er derfor en forudsætning, at man er blevet døbt, hvis man skal konfirmeres. For det meste finder konfirmationen sted i det sogn, man hører til, og den foregår om foråret. Konfirmanderne går normalt i 7. eller 8. klasse. Du kan læse mere om konfirmation her.

konfirmation

Man er blevet konfirmeret i Danmark siden 1736, hvor Christian VI genindførte denne ceremoni, firmelsen, som fandt sted i den katolske kirke indtil reformationstiden i 1536. Martin Luther gjorde dog op med ideen om, at det skulle være en hellig handling. For ham skulle konfirmationen blot være en bekræftelse, da dåben burde være nok i sig selv.

For at blive konfirmeret, skal konfirmanderne gå til konfirmationsforberedelse. Det er i alt 48 timer, der fordeles ud over et skoleår, og starter året før konfirmationen. Ideen med forberedelsen er, at styrke de unges kendskab til kristendommens grundlag. De skal under forberedelsen deltage i gudstjenester, lære bibelske tekster, synge salmer og lære om forskellige kristne ritualer.

De mange traditioner, der forbindes med konfirmation

Når den store dag endelig er kommet, foregår konfirmationen under en almindelig gudstjeneste. Gæsterne sidder klar i kirken, når præsten går ind sammen med konfirmanderne. Indtil præstens prædiken er der ikke noget, der adskiller sig fra en almindelig gudstjeneste. Den unikke del kommer, når konfirmanderne går op til alteret. Her vil præsten holde en lille tale for dem, og herpå spørger han én efter én konfirmanderne, om de ønsker at blive konfirmeret. Så knæler de, og bliver velsignet af præsten. Der bedes fadervor, og de går tilbage til deres pladser.

Der er mange traditioner og ritualer forbundet med konfirmationen. Ofte tages der billeder i kirken af konfirmanderne, og herefter tager de enkelte unge mennesker afsted med deres familier og venner og holder konfirmationsfest. Det er meget individuelt, hvordan festen holdes. Nogle bliver hentet i en smart bil i kirken og kørt til festen. Nogle holder festen derhjemme, mens andre lejer lokaler. Nogle har mange gæster, mens andre har få. For mange er det en stor oplevelse, da det er første gang, at der holdes en stor fest for dem. Der er ofte god mad, sange, taler og underholdning. Det er ligeledes en tradition at konfirmanden holder tale eller laver en takkesang. Andre ting som tøjet og gaverne er ligeledes meget traditionsfyldte.

Den efterfølgende blå mandag, hvor konfirmationen fejres med resten af konfirmationsholdet, er noget de unge ser frem til. Denne dag kan fejres på mange måder, f.eks. med en tur i forlystelsespark, en shoppetur, bowling, biografen eller noget helt andet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *