Giv din have et eksotisk præg med planter fra sydlige himmelstrøg

pp15

Gennem tiden er der i Danmark blevet indført mange spændende træer og buske fra hele verden. Man tænker som regel ikke over, at de fleste af vores haveplanter er indførte. Men faktisk er det kun omkring 70-80 træer og buske, som man kan kalde hjemmehørende danske arter. De hjemmehørende arter er naturligt indvandret hertil efter den seneste istid. Resten af de arter vi har, er gennem tiden blevet indført af mennesker. 

Gren fra et abetræ

Mange eksotiske planter kan vokse i Danmark

Mange af de blomster, som vi kalder for sommerblomster, kommer oprindeligt fra et varmere klima. Ofte er de stauder i deres naturlige klima og overlever fra år til år. Her i Danmark er de etårige, og vi kalder dem derfor for sommerblomster. Med deres store farvepragt giver sommerblomsterne kulør til haven. 

Det er ikke alle eksotiske planter, der er lige hårdføre i det danske klima. Nogle af dem kræver, at man beskytter dem om vinteren, for eksempel ved at lægge grangrene eller flis omkring rødderne. Andre af planterne er fuldt ud hårdføre, det vil sige, at de kan vokse på friland ligesom vores hjemmehørende arter. Efterhånden som klimaet ændrer sig og bliver varmere, er der flere planter, der kan vokse her i Danmark.

Der er mange eksotiske træer og buske at vælge imellem. For eksempel kan nævnes abetræet. Det er rimeligt hårdført og kræver kun dækning med gran de første par vintre. I Danmark kan det blive op til 10 meter højt. Et andet eksempel er silkerosentræet. Det bliver en busk eller et lille træ. Det får meget smukke blomster og tåler nogen frost. 

Gren af figentræ med figner

Høst lækre figner i din have

Hvis du anskaffer dig et figentræ, kan du høste lækre figner fra din have. De figentræer, som man kan købe på planteskoler er sorter, der er tilpasset til det danske klima. Find dit nye figentræ her, så kan du se frem til at kunne plukke de lækre og søde figner. Det kræver dog, at du placerer figentræet et lunt og solrigt sted i læ.

I Danmark bliver figentræet et lille træ eller en stor busk. Under tropiske forhold bærer figentræet frugt op til tre gange årligt, men i Danmark modner fignerne en gang om året i sensommeren. Hvis du gerne vil høste figner, skal den jord, som du planter dit figentræ i, ikke være alt for god. Så bruger træet nemlig al sin kraft på at vokse i stedet for at sætte frugt. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *